De balans

201400531_Signeer_Sessie_FR-9742Twee weken hockey in Den Haag vraagt om een soort eindconclusie. Wat hebben die twee weken ons nou eigenlijk geleerd? Wat heeft Den Haag de hockeysport opgebracht? Tijd om de balans op te maken.

Dit WK was vooral een geslaagd feest. Wie er in Den Haag bij was zal dat beamen. Overal waar je keek waren blije gezichten. Ook na de verloren finale van de mannen. Bij sport kun je nu eenmaal verliezen. It’s all in the game.
Dit WK was geen doel op zich, maar een middel. Net zoals het WK in Utrecht in 1998. Na Utrecht begon de hockeysport in Nederland aan een indrukwekkende groei. Vooral onder meisjes was de toename groot. Voor een belangrijk deel kwam dat door de goede prestaties van de Nederlandse hockeyvrouwen. Op dit WK was goed te zien hoe groot de impact is van de speelsters op de volgende hockeygeneratie. De bewondering voor Naomi van As, Maartje Paumen, Eva de Goede, Ellen Hoog en nieuwkomer Roos Drost is groot. De internationals weten wat van hen wordt verwacht. Op én buiten het veld.
Door met hun team ook wereldkampioen te worden hadden de Nederlandse mannen de scheefgroei – er hockeyen veel meer meisjes dan jongens in Nederland – tegen kunnen gaan. Maar die kans hebben ze dit WK onbenut gelaten. Een verslaggever van Omroep West ging na de finale langs bij het hockeyclub Ring Pass in Delft. Tweede was toch ook goed? vroeg hij aan de spelertjes die hij er aantrof. Waren ze toch niet een beetje trots?  Nee, zeiden de jongetjes met spijt in hun stem.

Met dit WK hadden de KNHB en scheidend directeur Johan Wakkie een aantal doelen gesteld. Een belangrijk doel was om hockey op de Olympische agenda te houden. Die missie is geslaagd.
De nieuwe IOC-baas Thomas Bach heeft al laten weten dat de hockeywereld zich geen zorgen hoeft te maken. Al zou dat ook kunnen komen omdat Bach afkomstig is uit hockeyland Duitsland.
Verder was dit WK wederom een mooi platform om het niet-hockeyende publiek met de sport kennis te laten maken. Ook dat is gelukt. Bij Omroep West dat alle wedstrijden live uitzond wisten ze niet wat hun overkwam. De kijkcijfers van de regionale omroep en de NOS stegen tot ongekende hoogten en het enthousiasme bij de niet-hockeyende kijkers en luisteraars was al even groot.
Tot slot is er de maatschappelijke verbinding die de hockeysport met de samenleving wil aangaan door bijvoorbeeld de introductie van het streethockey in de oude stadswijken. Ook ouderen zijn een interessante doelgroep. Tijdens dit WK werden er twee veteranentoernooien georganiseerd, waaraan 2500 ouderen meededen. Een goede manier om ook de politiek voor de hockeyzaak te winnen, want een maatschappelijk belang betekent aanspraak kunnen maken op subsidiegelden voor de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden en clubhuizen.
Die ontwikkeling, die ik in mijn boek beschrijf, is al enige jaren geleden in gang gezet. Hockey is een wereld in verandering die tegelijkertijd het goede probeert te behouden. Een wereld waarin slimme mensen actief zijn.

Dit boek heb ik geschreven voor hockeyers en niet-hockeyers. Wie al langer meedraait in de hockeywereld. Wie nog wat langer van het afgelopen WK hockey wil genieten. Wie een inkijkje wil krijgen in een onbekende wereld. Wie inspiratie wil opdoen: lees mijn boek. Ook leuk voor op het strand deze zomer.