Het is maar hockey

VK20140615-Ned-Aus2267De wens is de vader van de gedachte. Gisterochtend dacht ik daarom nog dat Nederland wereldkampioen zou worden. Enkele uren later zag ik op een vol Haags Hockeyplein Nederland met 6-1 verliezen van Australië. De Nederlandse mannen deden niet wat de hockeywereld had gehoopt. Dat ze met zulke grote cijfers werden afgedroogd was pijnlijk. En dan nog wel in eigen huis. Op een prachtig georganiseerd WK dat tot gisteren perfect was verlopen.
Waar de vrouwen van Max Caldas in hun finale wel lieten blijken dat ze heel goed beseften wat er op het spel stond, werden de mannen compleet overklast. Alsof ze er zelf niet in geloofden dat ze deze wedstrijd konden winnen. Dat geloof in eigen kunnen leek er te zijn, nadat Nederland tijdens de World Hockey League begin dit jaar tweemaal van Australië had gewonnen.

Gisteren zei de Australische bondscoach Ric Charlesworth na afloop doodleuk dat zijn team toen met acht andere spelers speelde. Waarschijnlijk wisten de mannen van Van Ass dat ook, zo machteloos begaven ze zich over het veld.
Dat Nederland totaal door de Aussies werd weggespeeld, leek het hockeypubliek weinig te deren. Niemand had er de smoor in, laat staan dat er huilende supporters op het Plein te zien waren. Nadat de wedstrijd was afgelopen, begon gewoon de derde helft. Gezellig. Het is maar hockey. De beste had gewonnen, en dat was Australië. Applausje voor de tegenstander! Biertje!

Kleur op het Haags Hockeyplein

hockey_india-212Diversiteit is een van de verklaringen voor de groei van de hockeysport de afgelopen jaren. De hockeybond heeft veel geïnvesteerd in nieuwe doelgroepen. Bedrijfshockey, G- en LG-hockey (voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap), L-hockey (voor pensionado’s), knotshockey (voor mensen die gewoon hockey te gevaarlijk vinden), trimhockey (voor mensen die geen tijd hebben voor een hele competitie), funkey (voor de allerkleinsten) zijn geslaagde voorbeelden waarbij verschillende groepen in de samenleving een plek in de hockeywereld hebben gekregen.
Eén groep nieuwkomers blijft in het clubhuis ondervertegenwoordigd. De allochtone hockeyer is vooralsnog een zorgenkindje gebleven. Dat komt mede doordat de hockeybond bij de zoektocht naar nieuwe leden een belangrijke voorwaarde heeft gesteld. Groei, maar met behoud van de bestaande hockeycultuur.
Om toch de verbinding met de samenleving aan te gaan, is de bond de laatste jaren op zoek gegaan naar manieren om allochtone kinderen bij het hockey te betrekken. Dat moest ook wel, want een volgende doelstelling luidt: Ieder kind in Nederland moet weten wat hockey is en de mogelijkheid hebben het een keer te spelen.
Streethockey, waarbij er wordt gespeeld op Krajicek- en Cruyff-courts in de oude stadswijken, is een manier om allochtone kinderen te laten hockeyen, zonder dat ze lid hoeven te worden van een club. Op het Haags Hockeyplein werd gisteren de finale van het streethockeytoernooi gespeeld. Vol overgave betraden de jeugdige spelertjes de hockeyarena. Eerder deze week brachten de spelers van India een bezoek aan een Cruyff Court in het Haagse Laakkwartier.

Op het Haags Hockeyplein werd ook een samenwerkingsverband getekend tussen de KNHB, de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. Bij die laatste stichting is oud-international Carole Thate directeur. Hockeyers zitten op invloedrijke plekken en zijn bereid elkaar te helpen als dat nodig is. Ook daarover schrijf ik in mijn boek.

Omroep West op het Haags Hockeyplein

TiesVandaag was ik te gast bij het radioprogramma Debby en haar mannen van Omroep West. De omroep verzorgt dagelijkse uitzendingen vanuit een glazen radiostudio pal voor de ingang van de Tweede Kamer aan het Plein, dat deze weken is omgedoopt tot Haags Hockeyplein.
Omdat het zo warm was en er geen ramen open konden, waren presentatrice Debby Rouken en mede-presentator Sjaak Bral buiten in het zonnetje gaan zitten.
Afgelopen vrijdagmiddag namen wethouder van sport Karsten Klein en Hockeyplein-burgemeester Ties Kruize het plein, dat gratis toegankelijk is, in gebruik. Jeugdspelers van verenigingen uit Den Haag en omstreken deden mee aan een spectaculaire flahsmob. Dagelijks worden er op een kunstgrasveldje clinics gehouden en partijtjes gespeeld. Op een groot scherm zijn alle wedstrijden in het WK-stadion live te volgen.

‘Ik heb je boek al gekregen,’ riep Ties Kruize enthousiast. Omroep West-redacteur Karen van der Kruit, die al weken bezig is met de radio- en tv-programma’s die Omroep West rond het WK-hockey uitzendt, had het al uit. Binnen de omroep is mijn boek gebombardeerd tot hockeybijbel. Iedereen die bij ‘de hockeyzender van Nederland’ werkt, moet mijn boek van Karen lezen. Want als je het uit hebt, ben je ook als niet kenner, in één keer helemaal bij. Dat heb je goed gezien, Karen!